Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Mediatiedote

Wiurilan kesän taidenäyttely
PÄÄTTYMÄTTÖMIÄ KUVIOITA 29.6.–26.8.2018

Wiurilan kartanolla on tulevalla kesäkaudella esillä laaja ja korkeatasoinen suomalaisen nykytaiteen näyttely. Kiinnostavat, huolellisesti valitut teokset sekä yllätyksellinen ripustus tarjoavat kävijöille elämyksellisen taidenäyttelyvierailun. Näyttelytiloina toimivat kartanon vanhat talousrakennukset, joilla jokaisella oma historiansa ja vahva tunnelmansa. Rustiikit tilat luovat uusia näkökulmia taideteosten sisältöihin. Esillä on monipuolinen kokonaisuus maalauksia, veistoksia ja installaatioita nimekkäiltä taiteilijoilta.

Päättymättömiä kuvioita -näyttelyssä koetaan sekä hiljaisen mietteliäitä että katsojaa haastavia tunnelmia. Salossa Wiurilan historiallisessa kartanomiljöössä sijaitsevat näyttelytilat täyttyvät komeasta, 21 suomalaisen nykytaiteilijan jurytetystä yhteisnäyttelystä. Näyttelyyn haki tänä vuonna mukaan noin 70 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, joista alle kolmannes valittiin mukaan. Wiurilan kesän näyttelyt tuottaa, suunnittelee ja kuratoi kolmen kuvataiteilijan Jaana Saarion, Johanna Sarparannan ja Satu-Maaria Mäkipuron muodostama työryhmä.

Wiurilan kesä -näyttelysarjaa järjestetään nyt viidettä vuotta. Wiurilan näyttelyt kilpailevat paikasta Suomen kesän kiinnostavimpien taidenäyttelyiden joukossa. Tämän mahdollistavat tuoreet ja puhuttelevat teokset sekä teosten välistä keskustelua tukeva, yllätyksellinen ripustus. Katsojalle erilaiset tilat ja teoskokonaisuudet luovat mahdollisuuden oivalluksiin ja yllättäviin havaintoihin.

Wiurilan kesän näyttelyissä panostetaan saavutettavuuteen, siksi taidenäyttelyihin on vapaa pääsy.

Koska kaikki näyttelytilat eivät ole esteettömiä, voi näyttelyihin tutustua myös kuvakollaasin muodossa.

 

Wiurilan kesä tarjoaa tuoreen ja yllättävän näyttelyn, joka antaa tilaa rohkeille ja kokeileville teoksille.

Päättymättömiä kuvioita –näyttelykokonaisuudessa toiset teoksista viestivät hiljaa ja runollisesti, toiset huutavat vaatien huomiota. Teoksissa erottuu inhimillinen teema, ihmisenä olemisen loputon tutkiminen. Ihminen esittäytyy hauraana, tahrattuna, naamioituneena ja revittynä, rooleissa toimivana ja omaan itseensä keskittyvänä.

Pia Salon installaatiossa autiot pienoistalot seisovat hiljaa hämärien maisemamaalausten edessä. Tyhjät talot ja maisemat kuiskivat ihmisten poissaoloa ja samalla kantavat muistoa arjen valosta. Mikko Sakalan ja Manja Riihelän valokuvaa ja maalausta yhdistävissä teoksissa silmänsä sulkeneet ihmiset vaipuvat sisäisiin maailmoihinsa. Ihmisen ja taustan päälle muodostuva maalaus irtautuu hahmosta kuin muotoaan hakeva uni tai vaeltava varjo. Hiljentymisestä nousee näkyväksi ajatus, keskittyvän ihmismielen peili.

Juha Mennan veistoksissa ihmiset sonnustautuvat erilaisiin rooleihin ja kietovat sankariviittoja ylleen. Roolin paino näkyy kuitenkin mietteliäiden ja inhimillisten hahmojen sulkeutuneissa asennoissa ja kehojen hajoilevassa materiaalissa. Anna Ahon maalauksissa varjo ihmisen kasvoilla kommentoi ja antaa lisämerkityksiä kantajansa persoonalle. Ahon teoksissa varjolla on aktiivinen ja itsenäinen rooli. Heli Mäki-Arvelan maalauksissa ihmiset ja tilanteet sekoittuvat monelta suunnalta heijastuvien heittovarjojen kerrokselliseen leikkiin. Sirpalemaiset maalaukset kutovat tarinoita arjen välähdyksistä kuin katkeileva muisti.

Ihmisen tarina piirtyy häviävän ohuena Eliisa Isoniemen kaivertamiin posliinipintoihin ja Raija Jokisen pellavateoksiin. Hauraita viestejä kantavat myös Soili Arhan metallikankaille kirjaillut kasvien hahmot ja tekstit. Teosten äärimmäisen herkät materiaalit kantavat salaisuuksiaan kuin vanhuksen paperinen iho.     

Päättymätön itsensä tutkiminen ja itsensä kanssa eläminen voi olla voimauttavaa tai kuluttavaa. Sitä voi keventää katsomalla asioita kauempaa yleiseltä tasolta tai huumorilla maustaen. Pekka Suomäen veistokset palauttavat tämän maailman pohdinnat oikeaan mittakaavaansa. Pienet, hymyä tirskahtelevat teokset toimivat vastapainona vakavuuteen taipuvalle teemalle.

Wiurilan Kesä kutsuu elämykseen, jossa katsojan aisteja ruokitaan korkeatasoisella taiteella, yllättävällä ympäristöllä ja ajatuksia herättävällä kokonaisuudella. Näyttely on avoinna päivittäin klo 11–17, vapaa pääsy.

AVAJAISET PERJANTAINA 29.6. KLO 18-20, TERVETULOA!

Päättymättömiä kuvioita -näyttelyn taiteilijat
Anna Aho (Tarvasjoki), Henna Aho (Turku), Eeva-Kaisa Ailus (Fiskars), Soili Arha (Kirkkonummi), Katri-Maria Huhtakallio (Helsinki), Eliisa Isoniemi (Helsinki), Raija Jokinen (Helsinki), Laura Koivu (Helsinki), Katja Kotikoski (Helsinki), Ville Lehtinen (Imatra), Juha Menna (Nurmijärvi), Heli Mäki-Arvela (Turku), Suvi Nurmi (Helsinki), Samu Raatikainen (Turku), Manja Riihelä ja Mikko Sakala (Kouvola), Elina Ruohonen (Turku), Pia Salo (Rauma), Kirsi-Marja Sirén (Taalintehdas), Pekka Suomäki (Jyväskylä), Katja Öhrnberg (Fiskars)

 

Wiurilan Kesän toiminta

Wiurilan kartanomiljöössä on alkanut vuonna 2014 ohjelmallinen taidetoiminta kartanoalueen nostamiseksi suomalaista nykytaidetta esitteleväksi ja maakunnallisesti merkittäväksi taidetapahtumien paikaksi. Wiurilan kesä -tapahtumakokonaisuuden suunnittelee ja tuottaa taiteilijavetoinen työryhmä, johon kuuluvat Jaana Saario, Satu-Maaria Mäkipuro ja Johanna Sarparanta. Työryhmä myös kuratoi taidenäyttelyt ja kehittää taidekeskusta yhteistyössä Wiurilan kartanon omistajan Anne Marie Aminoffin ja Salon kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa.

Työryhmä käyttää kartanomiljöötä osuvana kontrastina nykytaiteelle, teokset ja miljöö tuovat säröä ja särmää toisiinsa. Yhdistelmä nostaa sekä vanhat kulttuurihistoriallisesti merkittävät tilat että uudet teokset kiinnostavasti esille. Kesästä 2014 lähtien esillä on ollut taidenäyttelykokonaisuuksia, jotka ovat tarjonneet kiinnostavan katsauksen tämänhetkiseen kotimaiseen kuvataiteeseen.

Taidenäyttelyt ottavat haltuun kartanon monimuotoisia, Engelin 1800-luvulla suunnittelemia talousrakennuksia. Näyttelytiloina toimivat kartanopihan keskiössä sijaitsevat Vanha Viljamakasiini, Galleria Pääsky, Avaingalleria sekä Galleria Hotelli, joka otettiin uutena tilana käyttöön kesällä 2017. Näyttelytilaa on yhteensä noin 300 m2. Galleriatilojen lisäksi näyttelyt levittäytyvät kartanon vanhalle puistoalueelle.


Lisätietoja
wiurilankesa@gmail.com
Jaana Saario 0440 727569
Johanna Sarparanta 041 4538057
Satu-Maaria Mäkipuro 040 589 7572 (kuvapyynnöt)

Kuvia aiemmista näyttelyistä ja sisätiloista: www.wiurila.kuvat.fi
Taiteilijoiden teoskuvia ja Tiedot taiteilijoista ja teoskuvia täältä
Wiurilan kartano
Viurilantie 126, 24910 Halikko